راهنمای جامع صادرات گیاهان دارویی به کشورهای مختلف (قسمت دوم)
راهنمای جامع صادرات گیاهان دارویی به کشورهای مختلف (قسمت دوم)، همانطور که در قسمت اول مقاله راهنمای جامع صادرات گیاهان دارویی اشاره کردیم، ایران یکی از مهمترین کشورها در صادرات گیاهان دارویی است و رتبه دومین تولید کننده گیاهان دارویی در جهان را به خود اختصاص داده است. در قسمت دوم این مقاله قصد داریم به بررسی بهترین گیاهان دارویی برای صادرات به دیگر کشورها، صادرات انواع گیاهان دارویی از ایران به کشورهای دیگر و راهکارهایی برای موفقیت در صادرات گیاهان دارویی بپردازیم پس تا انتهای این مقاله با مرکز بازرگانی فردوسی همراه باشید.
راهنمای جامع صادرات گیاهان دارویی به کشورهای مختلف (قسمت دوم)
شرایط صادرات گیاهان دارویی به دیگر کشورها
تمامی کسانی که میخواهند در این زمینه فعالیت داشته باشند، باید با شرایط صادرات این محصولات دارویی به دیگر کشورها آشنا شوند. یکی از اصلیترین شرایط صادرات گیاهان دارویی، گرفتن مجوزهای لازم و ضروری برای این کار است. هر شخصی که بخواهد با تجارت این نوع گیاهان را انجام دهد، باید به سازمانها و نهادهای مختلف مراجعه کرده و مجوزهای کافی را اخذ کند.
گیاهان دارویی به طور خاص و مستقیم با سلامت مردم در ارتباط بوده و به همین جهت، سختگیری در دادن مجوزها لازم است. این سختگیریها هم از طرف کشورهای مبدأ و هم از طرف سازمانهای مرتبط در کشورهای مقصد اعمال میشوند.
برای اخذ مجوز صادرات گیاهان دارویی توسط تولیدکنندگان، باید به سازمانهای متعددی از جمله وزارتهای بهداشت و درمان، کشاورزی و صنعت معدن تجارت مراجعه کنند. این سازمانها با بررسی نوع گیاهان دارویی، تأییدیههای الزامی را به تولیدکنندگان ارائه میدهند. این مجوزها و تأییدیهها، محصولات شما را از نظر استانداردهای صادرات گیاهان دارویی بررسی میکنند. اما علاوه بر این شرایط، صادرات این محصولات قوانینی هم دارد که باید حتماً به آنها واقف بوده و عمل کنید.
بهترین گیاهان دارویی برای صادرات به دیگر کشورها
همان طور که همه ما به خوبی میدانیم، طب سنتی و استفاده از گیاهان دارویی در ایران، قدمت بسیار بالایی دارد. گیاهان دارویی همواره جایگاه خاصی در فرهنگ ما داشته و از خواص آن بهره میبریم. اما بهخوبی میتوان این پتانسیل را از طریق صادرات این محصولات به فرصتی برای سودآوری تبدیل کرد.
مردم در تمام دنیا روز به روز بیشتر به استفاده از گیاهان دارویی روی آورده و از این محصولات به دلیل خواص بالای آن استفاده میکنند. ایران نیز بهعنوان یکی از کشورهای شناخته شده در این حوزه، از جایگاه خوبی برخوردار است. اما مسئله اصلی این است که به دلیل استانداردهای صادرات انواع گیاهان دارویی در برخی کشورهای دنیا، نمیتوان همه انواع گیاهان دارویی را به آنها صادر کرد.
صادرات انواع گیاهان دارویی از ایران به کشورهای دیگر، بیشتر شامل گونههای زیر است:
شیرخشت، پرسیاوشان، گز شهداد، آنچوچک، آویشن، گل نرگس، زیره سیاه، آنفوزه تلخ و شیرین، اسطوخودوس، موسیر، گل گندم، گل بومادران، باریجه، تخم کتان، پسته جنگلی، گل گاو زبان، کتیرا، اسقرزه، کرفس وحشی، بادرنجبویه، مازوج، بوبنه، سقز، اکالیپتوس، اشنیان، ترنجبین، ترکه ارغوان، شاتره، برگ بو، گل بلوط، کنگر، بابونه، گل ختمی، مارچوبه، زردچوبه، شیرین بیان، بادرنجبویه، برگ کنار، مریم گلی، گل کاسنی، حنا، زوفا، زیره سبز، مصطکی، زعفران، گل محمدی و … .
روش تأمین و بستهبندی گیاهان دارویی مناسب برای صادرات
همانطور که در مراحل صادرات محصولات داروی گیاهی به این موضوع اشاره کردیم، شیوه تأمین و بستهبندی این محصولات بسیار مهم است. این بستهبندی باید بهگونهای باشد که محصول را کاملاً برای صادرات آن مناسب کند. توجه ویژه به بستهبندی میتواند به فروش بیشتر محصول کمک کند. این بستهبندی نهتنها باید طبق استانداردهای صادرات گیاهان دارویی باشد، بلکه از نظر بصری نیز جذاب بوده و به جذب مشتری کمک کند.
البته شیوه بستهبندی محصول شما، ارتباط مستقیمی با کشورهای مقصد دارد. بهعنوان مثال، همه ما میدانیم که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، واردکننده اصلی کالاهای لوکس هستند. ازاینرو قطعاً محصول صادراتی به این کشورها باید بستهبندیهای شکیلتری داشته باشد. کشورهای اروپایی نیز به کاربردی بودن بستهبندیها بیش از هر مسئله دیگری توجه میکنند. در نتیجه برای صادرات انواع گیاهان دارویی، باید حتماً به بستهبندی نیز توجه کنید.
مشکلات صادرات گیاهان دارویی به دیگر کشورها
ایران از نظر صادرات انواع گیاهان دارویی به دیگر کشورها در سالهای اخیر با مشکلاتی روبرو بوده است. بروز این مشکلات باعث شده تا نتوانیم در جایگاه درستی از نظر صادرات این محصول قرار بگیریم. برخی از مشکلات صادرات گیاهان دارویی عبارت است از:
- کاهش سطح زیر کشت و تولید گیاهان دارویی
- محدودیتهای برداشت از ذخایر طبیعی این گیاهان
- استفاده سنتی از گیاهان دارویی و بدون نظارت دقیق
- چالشهای تولید، تأمین و بستهبندی
- محدودیتهای پژوهشی و توسعه در تولید گیاهان دارویی
- کمبود نیروی کار باانگیزه
- عدم برنامهریزی دقیق برای تولید و همکاری مردم بومی
- عدم سرمایهگذاری بهینه
- چالشهای زیستمحیطی
راهکارهایی برای موفقیت در صادرات گیاهان دارویی
کشور ما از نظر صادرات این محصول به کشورهای دیگر، از پتانسیلهای لازم برخوردار است. اما همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، مشکلات متعددی سد راه این فعالیت تجاری پرسود شده است. اما برای این مشکلات، راهکارهای زیادی هم وجود دارد که رفع آنها، نیازمند توجه بیشتر تولیدکنندگان و مسئولان مربوطه است.
بهعنوانمثال، شرکتهای دانشبنیان بهراحتی میتوانند در این حوزه به فعالیت پرداخته و سود صادرات گیاهان دارویی را برای کشور افزایش دهند. بانکها و تأمینکنندگان سرمایه نیز باید در راستای اعطای تسهیلات کافی تلاش کرده و موانع احتمالی را رفع کنند. تمام مشکلات و چالشهای گفته شده در بالا، میتواند با مطالعه بیشتر و گرفتن مشاوره صادرات گیاهان دارویی، بهراحتی حل شود.
جمعبندی نهایی
صادرات گیاهان دارویی از ایران به کشورهای دیگر، از گذشته وجود داشته اما در سالهای اخیر، نیازمند توجه بیشتری است. مردم دیگر به خواص گیاهان دارویی بیشتر اعتنا کرده و از آن برای موارد گستردهای استفاده میکنند. در نتیجه بهترین کار، استفاده از این پتانسیل برای افزایش سود صادرات است.
در این مقاله از مجموعه مقالات وب سایت مرکز بازرگانی فردوسی، سعی کردیم همه چیز را درباره شرایط صادرات گیاهان دارویی بررسی کرده و با جزئیات بیشتری از این تجارت سودآور آشنا شویم. چنانچه در این حوزه فعال هستید، مطالعه این مطلب میتواند برای شما مفید باشد. همچنین اگر درباره این موضوع سؤالی داشته و یا میخواهید پیشنهادهای خود را مطرح کنید، میتوانید آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه خود را ثبت کنید