همه چیز در مورد صادرات قارچ و بازارهای صادراتی آن
همه چیز در مورد صادرات قارچ و بازارهای صادراتی آن، متاسفانه زمانی که بحث صادرات می شود همه به دنبال زعفران ، پسته ، خشکبار و فرش هستند اما غافل از آنکه صادرات قارچ و مخصوصا فرآورده های قارچ چند برابر می تواند درآمد زا باشد. قارچ نیز یکی از محصولات کشاورزی است که می تواند مانند زعفران ، پسته و کشمش تبدیل به محصولی با ارزآوری بالا شود.
ایران یکی از ۶ تولید کننده برتر قارچ خوراکی می باشد، به همین جهت صادرات قارچ می تواند کمک بسیار زیادی به اقتصاد کشور کند.کیفیت قارچ های تولید شده در ایران به اندازه ای است که استانداردهای جهانی کیفی قارچ را داشته و قابلیت صادرات به تمامی نقاط جهان را دارد. در ادامه با مرکز بازرگانی فردوسی همراه باشید تا هر آنچه که در مورد صادرات قارچ باید بدانید را بررسی نماییم و بازارهای صادراتی آن را معرفی کنیم.
همه چیز در مورد صادرات قارچ و بازارهای صادراتی آن
صادرات قارچ و بهترین نوع قارچ صادراتی
قارچ (Mushroom) در گمرک جهانی با کد تعرفه (HS Code) به شماره ۰۷۰۹۵۱ شناخته می شود. صادرات انواع قارچ های خوراکی بیشتر از میان قارچ هایی که به روش صنعتی پرورش یافته اند انتخاب می شود. زیرا این قارچ ها از بالاترین کیفیت ممکن برخوردار هستند و در صادرات قارچ، کیفیت مسئله ای است که حرف اول را در جذب مشتری می زند.
قارچ کفیر را از برترین انواع قارچ می دانند و به دلیل مخمر هایی که در آن وجود دارد، درمان کننده بسیاری از بیماری ها می دانند که ساده ترین آن سرماخوردگی است. قارچ دکمه ای سفید علاوه بر اینکه ۸۵ درصد از قارچ تولیدی کشور را به خود اختصاص داده است، مهمترین قارچ خوراکی تجاری در دنیا نیز محسوب می شود. قارچ دکمه ای سفید پرمصرف ترین قارچ دنیاست.
مشخصات قارچ صادراتی
با توجه به اینکه در بین قارچ ها قارچ دکمه ای حجم بیشتری از صادرات را به خود اختصاص می دهد مشخصات این قارچ مورد بررسی قرار می گیرد.
۱- کیفیت قارچ دکمه ای صادراتی
قارچ های دکمه ای صادراتی معمولا از بین قارچ های ممتاز (سوپر) دستچین می شوند (در مواردی بسته به سفارش های مرجع ممکن است سایر درجه کیفیت های قارچ نیز صادر گردد) قارچ دکمه ای ممتاز (سوپر) به قارچی گفته می شود که ویژگی های زیر را داشته باشد:
- پایه قارچ باید به کلاهک چسبیده باشد (تیغه های قارچ قابل رویت نباشد).
- قارچ فاقد بیماری و آفت باشد.
- قارچ فاقد لکه و کاملا سفید باشد.
- قارچ باید فاقد هر گونه آسیب دیدگی و بردگی باشد.
۲-هم اندازه بودن قارچ ها
قارچ های صادراتی معمولأ به صورت بسته بندی عرضه می گردند.
به جهت زیبایی بیشتر در بسته بندی قارچ های صادراتی باید دقت شود که قارچ های بسته بندی شده تقریبا هم اندازه باشند.
۳-نوع بسته بندی قارچ های صادراتی
بسته بندی محصولات غذایی به خصوص مواد غذایی خام و سبزیجات از اهمیت بالایی برخوردار است. ظروف بسته بندی قارچ می بایست ویژگی های زیر را داشته باشند:
- ظروف بسته بندی قارچ باید به گونه ای باشند که تا حد ممکن از آسیب رسیدن به قارچ جلوگیری کنند و از قارچ در برابر آسیب های فیزیکی جلوگیری کند.
- ظروف بسته بندی قارچ باید عاری از مواد شیمیایی مضر تاثیر گذار بر مواد غذایی باشد.
- این ظروف باید به گونه ای باشد که محصول قرار گرفته در آن قابل رویت باشد.
- ظروف بسته بندی باید از نظر جذابیت بصری در حد مطلوبی قرار داشته باشد.
- وزن ظروف بسته بندی می تواند بسته به بازار هدف و کشور مقصد متفاوت باشد.
۴-لیبل بسته بندی قارچ:
- نام برند تولید کننده قارچ باید روی لیبل درج شود.
- نام محصول (نام علمی مثل fungi یا fungus یا mushroom) باید روی لیبل درج شود و یا با نام معمول محصول در کشور مقصد جایگزین گردد.
- نوع محصول (قارچ یخ زده، پودر قارچ، قارچ بلنچ شده و …) باید روی بسته بندی درج گردد.
- معمول است که علاوه بر درجه کیفیت مشخصات تولید قارچ همچون سال تولید، تاریخ مصرف نیز روی لیبل درج گردد.
۵-قیمت قارچ صادراتی:
قارچ های صادراتی از بین بهترین و ممتازترین قارچ های تولید شده دستچین می شوند. علاوه بر این نوع بسته بندی قارچ صادراتی نیز متفاوت و معمولا متفاوت از بسته بندی قارچ عرضه شده در بازار داخلی می باشد. بنابراین با توجه به کیفیت قارچ، نوع بسته بندی و هزینه های حمل معمولا قیمت قارچ صادراتی از قیمت قارچ در بازار داخلی ببشتر می شود. با این حال با توجه به رقابت گسترده در بازار جهانی باید دقت داشت که هزینه ها و قیمت قارچ صادراتی از ایران قدرت رقابت با بازار جهانی را داشته باشد علاوه بر مطالب گفته شده برای صادرات قارچ در کشورهای مختلف ممکن است قوانین خاصی وجود داشته باشد.
تحلیل بازارهای صادراتی و انتخاب بهترین بازار برای صادرات قارچ
بیشترین ظرفیت و پتانسیل صادراتی برای صادرات این محصول از کشور ایران را کشورهای عراق، امارات و کویت دارا هستند.
جمهوری اسلامی ایران نزدیکترین ارتباط صادراتی را با ارمنستان دارد.
بازار انگلیس بیشترین ظرفیت تقاضا را برای کالای ذکر شده دارد.
امارات بیشترین تفاوت بین پتانسیل صادرات و صادرات واقعی را از نظر ارزش نشان می دهد، ظرفیت باقیمانده صادرات به ارزش ۹۹۰٫۱ هزار دلار است.
قابل ذکر است که فسادپذیری بالای قارچ یکی از مشکلاتی است که بر سر راه صادر کنندگان این محصول قرار دارد به همین دلیل صادرات این محصول نیازمند به وجود تجهیزات سردخانه ای برای حمل و نقل و انبار می باشد.
با این حال به دلیل بعد مسافت، صادرات قارچ به کشورهای همسایه همچون صادرات قارچ به ترکیه و صادرات قارچ به عراق، کویت، قطر، آذربایجان، پاکستان، تاجیکستان و… بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
پس می توان نتیجه گرفت که عمده صادرات قارچ ایران به کشورهای عربی همسایه است . چرا که به دلیل اختلاف قیمت بالای قارچ بین ایران و این کشور ها و همچنین هزینه حمل و نقل بسیار کم شرایط را برای صادرات قارچ مساعد کرده است
دیدگاه خود را ثبت کنید