پسته
پسته
پسته از جمله مواد غذایی با ارزش تغذیه ای بالا است که فواید آن تقریبا تمامی عملکردهای بدن را پوشش می دهند. اگرچه تمام مغزها در گروه مواد غذایی مغذی قرار می گیرند، پسته به طور خاص به دلیل ارزش های تغذیه ای کامل خود و فواید آن برای بدن متمایز است. پسته یکی از مغزهای با بیشترین میزان فیبر و چربی ها است و همچنین سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین ها و اسیدهای چرب ضروری است.
میزان تولید پسته در ایران سالانه حدود ۲۰۰ هزار تن است و تنها ۱۰ درصد از این محصول مصرف داخلی دارد و ۹۰ درصد دیگر صادراتی است. مصرف سالیانهٔ پسته برای هر خانوادهٔ ایرانی حدود ۲ کیلوگرم است. تولید و صادرات پسته ایرانی، سالانه در حدود ۱٫۴ تا ۱٫۷ میلیارد دلار برای ایران، درآمدزایی میکند. استان کرمان شهرستان رفسنجان، زرند، کشکوییه، سیرجان، شهرستان انار مراکز اصلی تولید پسته در ایران بهشمار میآیند و ۸۰ درصد پسته تولیدشده در ایران، از این مناطق بهدست میآید. شهرستان بوئین زهرا در استان قزوین نیز سهم قابل توجهی از پسته تولیدی ایران را به خود اختصاص میدهد.
با اینکه پستهٔ ایران و آمریکا از یک نژاد هستند اما پستهٔ ایرانی طعم بهتری دارد. چیزی که بسیاری از توزیع کنندگان عمدهٔ اروپایی هم آن را تأیید میکنند.
وجه تمایز مرکز بازرگانی فردوسی، به عنوان یک مرکز باسابقه، نگاه تخصصی به حوزه صادرات محصولات است. در این راستا این مرکز با بکارگیری کارشناسان زبده در زمینه های کشاورزی، بسته بندی، بازارسازی خارجی و امور تبادل مالی، اقدام به اجرای صفر تا صدی صادرات پسته و نظارت کامل بر کلیه مراحل صادرات محصول از باغات تا خانه مصرف کنندگان نهایی در سراسر دنیا نموده است.
در همین راستا و با هدف توانمندسازی و افزایش بهره وری کشاورزان و تجار محترم، این مرکز آماده همکاری با کلیه فعالان حوزه تولید و تجارت پسته می باشد. زمینه های همکاری قابل اجرا در ادامه بیان می گردد.
پسته اکبری یکی از ارقام تجاری پسته ایران میباشد که از نظر اقتصادی دارای بالاترین ارزش میباشد. این رقم به نام عبداللهی نیز شهرت دارد و در روستای فخرآباد کشکوئیه رفسنجان شناسایی و انتخاب گردیده است. این رقم دارای میوهای بادامی شکل، کشیده و درشت میباشد.
پسته کله قوچی این رقم یکی از ارقام تجاری پسته ایران میباشد که برای اولین بار توسط فردی به نام حاج علی شریفی در روستای دهنو رفسنجان شناسایی و انتخاب گردید و به همین دلیل به نام پسته حاج شریفی نیز معرف است. مناطق عمده گسترش آن استان کرمان میباشد و در سایر استانهای کشور نیز به صورت پراکنده وجود دارد.
پسته احمد آقایی، این رقم برای اولین بار توسط فردی بنام احمد آقا فروتن در احمدیه نوق شناسایی و انتخاب گردید. در حال حاضر این رقم یکی از مهمترین ارقام تجاری کشور میباشد که علیرغم قدمت نه چندان طولانی آن، بهطور چشمگیری در حال گسترش میباشد. میوه آن بادامیشکل ولی ظاهری آن همانند رقم کله قوچی میباشد. قرمزی رنگ مغز، سفیدی پوست استخوانی و درشتی میوه باعث گسترش آن شده است.
پسته فندقی، یکی از متداولترین ارقام تجاری پسته ایران میباشد که بین سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۰ شناسایی و انتخاب گردید. رقمی است بسیار معروف و سازگار برای اکثر مناطق پستهکاری که در طول ۵۰ سال گذشته گسترش فراوانی پیدا کرده است. حدود ۷۰ -۶۰ درصد پستهکاریهای رفسنجان را این رقم به خود اختصاص داده است. این رقم دارای میوهها فندقی شکل و کروی میباشد.
پسته بادامی یکی از کمترین نمونه پسته های موجود است که عرضه عمده و بهترین آن توسط کشاورزان در اردکان یزد انجام می شود. پسته بادامی در استان کرمان، یزد و خراسان و دیگر استان ها کشت می شود. در استان کرمان این پسته بیشتر در شهرستان زرند یافت می شود. در استان یزد در شهرستان اردکان نیز نمونه بادامی کاشته و با انس های مختلف عرضه می شود.